top of page
baby TvT gebruik.jpg
dank je wel TvT gebruik.jpg

Ruim 18 jaar heb ik als leerkracht in het Speciaal Onderwijs gewerkt. Daar kwam ik in aanraking met ondersteunende gebaren. Ik heb ervaren dat gebaren helpend zijn bij de (taal)ontwikkeling van kinderen met een verstandelijke beperking (TOS, ASS, Down en meer). Zowel bij het spreken als het begrijpen van taal en het verwerken hiervan. Ook mijn broer (Down en ASS) heeft bij het leren van nieuwe woorden en het versterken van de articulatie veel baat gehad bij gebaren.

 

Eind 2017 werd mijn dochter geboren. Vanuit mijn (werk)ervaringen ben spontaan gebaren gaan aanbieden rond haar 13e maand, eigenlijk veel later dan had gekund. Ik liet haar de filmpjes zien van Lotte en Max, waarin spelenderwijs gebaren worden aangeleerd. In het dagelijkse leven maakte ik de gebaren bij bepaalde woorden. Het ‘eureka! moment' volgde al binnen twee weken en ik kan het mij nog heel goed herinneren...

Mijn dreumes stapte langs de bank en zag een kussen liggen waarop paarden stonden afgebeeld. Ze zocht mijn blik, maakte het gebaar van ‘paard’ en een klakkend geluid van een galopperend paard. Ik bevestigde haar “Ja, je ziet een paard op het kussen. Goed gezien. Je maakt ook het geluid van een paard. Knap!” Vervolgens maakte ze al snel het gebaar van het abstracte woord ‘knap’...  

Ik was verwonderd, blij, enthousiast en natuurlijk trots. Ik had het gevoel een troef in handen te hebben. Ik kon met mijn uk ‘praten’, terwijl zij nog niet de woorden kon uitspreken.

 

Door de gebaren wist ik wat ze eigenlijk wilde zeggen en ik kon daarop afstemmen. Ik zag dat ze verbanden kon leggen en heel veel meer begreep dan ik eigenlijk dacht en had verwacht. Hierna heeft zij nog veel meer gebaren geleerd en gebruikt. Al vlot ging zij (zinnen) spreken en kwam de taalontwikkeling en communicatie goed op gang. De gebaren verdwenen naar de achtergrond. Maar toch, wanneer ze gefrustreerd of boos is of bij abstracte begrippen, dan worden gebaren weer ingezet. Ik denk dat we haar een echt bijdehandje mogen noemen! 

​

Nadat ik was gestopt met mijn werk als leerkracht, ben ik mij gaan richten op gebaren. Ik volgde de opleiding ‘docent baby- en kindergebaren’ bij Taal voor Taal in Assen en begon te bouwen aan Bijdehandjes gebaren voor iedereen! 

Ik wil andere ouders, opvoeders en natuurlijk kinderen ook deze taal in handen geven. Deze site geeft de eerste informatie en laat het aanbod zien, waarin de Taal voor Taal methode én materialen leidend zijn.

Als jij net als ik graag wil ervaren wat gebaren kunnen betekenen voor jou en het kind, neem dan contact met mij op! 

Erna Lucassen

bottom of page